I går var jeg på handletur sammen med min mor og datter, og vi kom så i snakk med en gammel kjenning vi traff på. Vi sto og småpratet om julebakst og den prekære smørmangelen i butikkhyllene, da en fremmed dame som overhørte samtalen brøt inn og opplyste: "De har smør på Rema 1000 på Alstad!"
Jeg fikk nesten flashback til krig og rasjoneringstilstander, enda jeg ikke har opplevd krigen.
"Æ ska lag smør sjøl!" sa jeg, litt impulsivt kanskje. Man vet ikke alltid hva man skal si før man har sagt det, og da er det for sent... Men jeg aktet absolutt ikke dra til Alstad etter smør til julebaksten. Det får være måte på alt.
Min mor trådte straks støttende til (hun har opplevd krigen). "E har kinna mykkje smør i mi tid, ska du tru! Dessuten har jo du maskin!" Og det har jeg sannelig, fin maskin til og med. Mamma hadde ikke det i sin tid, å nei langt i fra. De måtte nok være sin egen maskin, det måtte de.
I dag skulle det bli hjemmelaget smør.
Nøye planlegging er viktig. Og særskilte hygienetiltak, så dyrene ble sendt ut på gangen, maskin og utstyr ekstra rengjort og engangshansker funnet fram. Muffinmannen hadde hjelpsomt handlet inn 3 pakker kremfløte og 1 beger rømme. Han liker smør.
Nøye planlegging er viktig. Og særskilte hygienetiltak, så dyrene ble sendt ut på gangen, maskin og utstyr ekstra rengjort og engangshansker funnet fram. Muffinmannen hadde hjelpsomt handlet inn 3 pakker kremfløte og 1 beger rømme. Han liker smør.
Så var produksjonen i gang! Endelig fikk jeg sjansen til å vispe fløten til smør, noe man ellers forsøker å unngå. Snart var vispen full av en kremaktig masse og jeg måtte bytte redskap.
Røreredskapet. Etter noen sekunder skjedde det ting i vispebollen, det sa splatte-splatt og jeg priste meg lykkelig for lokket over bollen, for nå sprutet det plutselig med kjernemelk! Neste sjekk avslørte at det var blitt smør i bollen! Je je!
Så. Kjernemelk skal siles vekk, og smøret skal skylles flere ganger i kaldt, rent vann samtidig som det knas for å bli kvitt all kjernemelken. Jeg og maskinen ble enige om arbeidsfordelingen, jeg skylte og maskinen knadde med eltekroken. Da vannet var helt rent skylte jeg enda mer for sikkerhets skyld, så knadde maskinen inn salt, litt og litt mens jeg smakte til jeg mente det ble passe.
Stolt presenterer jeg 513 gram deilig, gult smør. Dette skal i julebaksten, og jeg skal ikke til Rema 1000 på Alstad, nei det skal jeg ikke. Dette var nemlig en svært enkel sak å få til, så jeg gjør det gjerne igjen!
Hihi! Sjølberga!
SvarSlettJeg har laget den dyreste julekaka idag, økologisk smør til førti kroner, pluss at slikkepotten brakk = må ha ny. (at den har fikner, dadler,nøtter,aprikoser og rosiner i, gjør den nok dyrere enn smøret...)
(Men god er den, selv om den egentlig skal hvile tre uker før inntak)
Imponert!
SvarSlettSer stadig at det manglar smør i butikkhyllene, men å lage det sjølv?
Som sagt:Imponerande!
Eg har sikra meg rikeleg, trur eg.......
Må innrømme at eg er ein av lavkarbotufsane, og soleis skuldig i smørmangelen....uff!
Stilig!! Hvorfor ikke! Jeg fant U saltet Meierismør på den lokal Rema-butikken her i Oslo så jeg trenger ikke å lage selv. Men det var en god ide!! Gof helg!! AnneK:-)
SvarSlettwow! Jeg er veldig imponert!
SvarSlettÅ lage smør er artig. Gjør det ofte selv, og av den lager jeg også ghee.
SvarSlettLykke til med julebaksten:)
God helg!
Vi laga smør i 1. klasse på Saltvern ved hjelp av et syltetøyglass, en pakke fløte og 28 skjønne elever som ristet og ristet..
SvarSlettHehe, sånn skal det gjøres! jeg lurer sterkt på om jeg skal følge din oppskrift til julebaksten....
SvarSlettGodt gjort ihvertfall:))
Så stilig da :)
SvarSlettSkal jammen meg prøve meg på å lage smør jeg også :)
Takk for tipset :)
Ha en fin første advent :)
Du verden!Det har jeg ikke tenkt på en gang!:-)))
SvarSlettGod advent og lykke til med meieriet!
Synnøve
Så flink du er, og for ein smart ide! Det blir nok ekstra gode julekaker med heimelaga smør :)
SvarSlettLukke til med baking, og ha ein fin søndag :)
Flinke jente :))))
SvarSlettGod jul ;)
Utrolig! Skikkelig imponert!!
SvarSlettKlem fra odin
Er det mulig??!! Det hadde jeg aldri kommet på, men så smart! Du må antakelig genierklæres nå - som du har reddet julebaksten for alle oss i bloggeland - takk!
SvarSlettGenialt fantastisk at du kom dette:-)) Her står også folk i kø for å få tak i smør. Dumme meg jeg trodde det var pga lefse bakingen til jul som gjorde at det ble fritt for smør;-))
SvarSlettHar strikket 2 par engle votter skal legge ut bilde:-)
Ha en fin og kreativ advents tid
haha! Så bra! Selv jeg som ikke liker smør (på brødskiva i allefall) fikk lyst til å prøve. ;)
SvarSlettI SO enjoy your blog posts. Your humor, Jorull, baking, making, knitting, painting... it makes me think I might be able to do these things, too! Thanks! Tusen takk for alt!
SvarSlettFantastisk!! Å med masse bilder!! Nesten så jeg fikk lyst å prøve selv! (jeg har kommet så kort når det gjelder kakebaking, at jeg rett og slett ikke vet om vi mangler smør her nord...)
SvarSlettJeg må innrømme at jeg helt overså smøret siden jeg ikke tåler melk, men du har en Kees! En fantastisk vakker Kees!
SvarSlettSå smart!!
SvarSlettJeg viste ikke at det er smörmangel i Norge. Skal huske på å ta med en pakke når vi kjörer hjem til jul.
Men å lage selv..... !?
Jeg er imponert, hadde trolig ikke kommet på ideen selv.
Klem Ingrid
Oisann du har jo faktisk gjor det som vi andre har bare prata om. Nemlig laga sjøl ;) Huska at vi lært å lag smør hos ho Ella i matlagingstiman på ungdomskola.... hmmmm lenge siden det ja;) Men no får du i allefall skikkelig smør t baksten;) Ha en fin advent ;)
SvarSlettÅÅåååå så himla gott med hemkärnat smör! Det är jag uppvuxen med på gården i Lappland, som jag har kvar. Bor nu i Stockholm och längtar efter sådant smör. Vet du om det finns någon beskrivning någonstans om ingrediensernas proportioner och hur man exakt gör.
SvarSlettHa en skön andra advent.
Imponerende! Flott at du har fortalt hvordan du gikk fram, for det kan jo hende at flere må til med hjemmeproduksjon.
SvarSlettSelv fikk jeg sikret meg smørpakker i tolvte time, fikk faktisk tips om en butikk i nærheten via en bloggkommentar. De voktes som gull :)
Så kreativt! Og du får det til å virke så utrolig enkelt...
SvarSlett