22 mars 2009

Skulpturer i Bodø

Bodø er en by som er velsignet med mange flotte skulpturer. I dag har vi vært og tittet på noen få av dem, håper du vil bli med og se!

Kongeparken
Rett over Bodø torg står Kong Haakon, en ærverdig gammel statue. Men kongen er nesten blitt skjult bak et trappehus som er kommet opp i ettertid. Før i tiden var det grusganger, små plenflekker og petuniabed i den lille parken bak kongen, nå er det kommet opp noen grønne klumper i stedet, og en slags mur med en vannrenne på toppen.
Beklager til dem som planla dette anlegget, men det ble desverre ikke spesielt vellykket. Og busemann-skulpturene flasser av etter to år, vannrenna er som regel uten vann og vanskelig tilgjengelig. Bonus til gørrfigurene er at de lyser i mørket...

Torginstallasjon Installasjon torget
Større hell hadde man med denne storslåtte installasjonen av Philipp Dommen, som står midt på torget. I dag delvis borte bak en dunge snø, men vil du se midtpartiet også kan du bare trykke her. Også fin for unger som vil klatre, man kommer ganske høyt til værs!

Havørnfamilie
Siden Bodø jo er havørnbyen, har vi flere skulpturer med ørner. Denne er av Skule Waksvik og står på øvre torg.

Moren og barna
Like ved står en annen mor med sine barn: "Moren og barna", Arne Durban, Sparebanken Nordland.

Omfalos
"Omfalos" av Harald Bodøgaard, utenfor Bodø Kulturhus. I sin tid en skulptur som forårsaket heftig debatt. Jaja, Harald, vi venner oss vel til den til slutt. Og jeg har hørt om flere som liker den.

Dynamikk
Rosinen i pølsa for min del er "Dynamikk" av Arne Haukland, denne står utenfor Fylkeshuset. Bildet ble desverre rotete av trærne i bakgrunnen.
Skulpturen ble først montert opp ned ved en felitagelse, til stor muntrasjon for de av byens borgere som mente dette var en skrammelhaug, uansett synsvinkel. Jeg syns den er kjempeflott og ...dynamisk!

6 kommentarer:

 1. Her var det mange vakre skulpturar. Synd at kongen ikkje er like synleg som før. Det er nok ikkje alt offentleg som blir gjort, som fell i smak hos oss vanlege. Ha ein fin dag:)

  SvarSlett
 2. Fikk litt Bodø-lengsel.Bodde der i tre år på midten av 90-tallet, så det er jo litt hjemme...
  Takk for den skulpturelle rundturen.
  Klem fra litt lenger nord.

  SvarSlett
 3. Takk for turen rundt for å se på byens skulpturer, det var artig!

  SvarSlett
 4. Det var dynamikken sin det :) fiiin!

  SvarSlett
 5. Tak for gensyn med byen som var mit hjem fra -83- 85. Laaaaang tid siden- kommer "forbi" når jeg besøger byen like sør for polarcirklen--- går fortest å flyg via Bodø fra Dk.... koselig blog forresten...kommer nok igjen. OG kanin votta og sokka va no så søt atte.

  SvarSlett