24 januar 2010

om att og om att og om att att ..

Jeg hadde tenkt å lage mønster til et par hansker.
Med sommerfugler på!


Her ser dere første utkast. Strikket i finull og gammelserie.
Etter mye arbeid med tegning av diagram, strikking, opprekking og mer strikking fant jeg ut at nei, fargene er likevel ikke helt slik jeg ser for meg, og mønstret for rotete.
Dermed bar det avsted igjen til garnsjappa for ny forsyning.


Rauma finull kommer i mange lekre farger. Og jeg kom hjem med ikke bare to, men hele 5 nøster med farger jeg mente passet ypperlig! Litt farger må man jo kunne unne seg, ikke sant. Blått i to nyanser og lilla i to nyanser, fine farger som minner om syrin, og god varm/kald kontrast.
Vel hjemme så jeg at fargene var skarpere enn de så ut til i butikken, ja de har et forferdelig lys der... heldigvis kunne det hvite erstattes med noe nydelig perlegrått fra stashhaugen. Perfekt!


Fornøyd med fargene tenker man ut et helt nytt diagram og starter et nytt strikketøy med friskt mot.
Så ble det likevel for trangt, for langt, og ikke så fin komposisjon. Etter flere opprekkinger er det bare å starte et helt nytt strikketøy. Med nytegnet diagram selvsagt.
Og så ble det for rotete, for klumpete, for kort og for vidt.

Da er det bare å tegne diagrammet på nytt og starte på strikketøy nummer ørti-fjorten!


Og voila! Etter møysommelig arbeid har man så en ferdig hanske! Rent komposisjonsmessig er jeg nå godt fornøyd, mønstret "stemmer" og har fin balanse. Passformen: TJA? For begynner egentlig alle 4 fingrene på samme sted øverst? Etter mer nærgående research og studier av håndens anatomi kom jeg fram til at nei, lillefingeren er festet litt lenger ned på hånden enn de andre, muligens pekefingeren også. Dessuten vil jeg ikke at kanten nede skal fluppe opp når jeg veiver med tommelen. På dette stadiet kunne jeg selvsagt feiget ut og laget fingerløse vanter, eller bare slasket omkring med like lange fingre og latt som ingen ting. Men ikke denne jenta! Da startes det forfra igjen!
Ja selvfølgelig, jeg kunne jo bare se etter et mønster noen andre har laget før, men nå lager jeg faktisk tingene mine helt sjøl da vet du...

I skrivende stund ser hansken slik ut.
Dette er ikke noe venstrehåndsarbeid, selv om det er høyrehansken. Forseggjort, må vite! Et lite kunstverk, faktisk :)

For jeg har pønsket ut en smart måte å strikke tommel med verdens beste passform. Helt fornøyd med den! Nå sitter det som hånd i hanske!
Så var det bare å få restene av fingrene på rett plass.

Med to sett pinner i strikketøyet er jeg en fare for omgivelsene, der jeg fekter rundt meg i reneste Edvard Saksehånd-stil.

34 kommentarer:

 1. Du er utruleg flink med pinnar og tråd; for reine tryllekynstnaren å rekne!
  Ynskjer om ei fin og kreativ veke går rett tilbake til deg!
  Siri

  SvarSlett
 2. Nydelige hansker i flotte farger:-) Ser jo at det ikke er motet som svikter, men gosh du er døktig:-))
  Ha en fin og kreativ uke

  SvarSlett
 3. Stilig!

  Jeg og yngstebarnet var en tur innom foreldrene dine forrige uke, og dukene dine ble behørig presentert i all sin prakt. Utrolig vakre! Takk for titten!

  SvarSlett
 4. Heisann!
  Jammen er du tålmodig! Jeg hadde gitt opp for lenge siden;)
  Jeg har bestilt mønster fra deg, og har spent begynt på et par kaninsokker:)

  Legger nok ut et bilde av dem på bloggen min, når de blir ferdige, og da forteller jeg samtidig hvor jeg ha fått mønsteret fra:)

  Håper du får en fin uke!
  Hilsen Ellen:)

  SvarSlett
 5. Du lagar så mange flotte mønster. Dette var flott også. Eg held på med elgen no eit av alle strikka er har på pinner for tiden.
  Ha ei fin hobbyuke du også.

  SvarSlett
 6. Nydelige hanskar :) Artig å følge med om du blir heilt fornøgde med fingrane :)

  SvarSlett
 7. Har lenge hatt ein mistanke om at du er utstyrt med litt over gjennomsnittet av tolmodighet.....no er eg heilt sikker.
  Andre stader hadde nok slike prosjekt floge veggimellom.....medan du gjer det omatt og omatt......og det vert det flotte resultat av.
  Imponerande!

  SvarSlett
 8. Slik holder jeg på også i mine verste stunder, men jeg er ikke så flink som deg. Og dessuten så bruker oftest ferdig mønstre da... Morsomt skrevet var det også, selv om jeg forstår godt frustrasjonen..

  SvarSlett
 9. Phu, jeg ville vært fornøyd med første variant, men du må selvfølgelig pirke deg fram til det perfekte - og det tar jeg av meg hatten for (eh, har egentlig ikke noe hatt på, men hvis jeg hadde hatt hatt - så skulle jeg tatt den av:))
  Vakre blir de hvertfall og du slår til igjen!
  Søndagsklem fra Elisabeth

  SvarSlett
 10. Du lagar så nydelege og nyskapande tvibandsprodukt. Sommarfugl-finglingvottene blei flotte! Loddane med "poter" under foten var tipp topp, og det er berre til å ta av seg hatten for deg!

  SvarSlett
 11. Aldeles nydelige! Ønsker deg en kreativ uke også! :)

  SvarSlett
 12. Å dette har vi venta på så lenge, ja, så lenge, ja, så lenge!

  Idag satte jeg meg på mor di, så jeg fikk ut av henne HVA det var du holdt på med.....
  Det var iallefall NYYYDELIGE farger. Det er nok vanskelig, kanskje? for vanskelig for meg. ? Og jeg holder på med et par skitvotta i Vamse. SKITvotta ja!! For e e lei! Har lyst å bi ferdig med dem og begynn på nåkka nyyyyttttt. Jada, e veit da, det går fort med Vamse. Når man ikke gjør som jeg, legger det vekk og tar dataen hver annen omgang
  Nei, no MÅ e strikk!
  od kveld til den flinke Meløyfjeringen som har gjort Bodøværing av seg. Nunne.

  SvarSlett
 13. For eit flott resultat, og så flotte fargar! Og sommarfuglen var jo såå fin :) Ha ei kreativ veke :)

  SvarSlett
 14. Jeg bøyer meg i støvet!!!!!
  Klem :O)

  SvarSlett
 15. Har alltid trudd at nordlendingen slår vestlendingen ned i støvlane når det gjelder temperament. Nå er den myten avlivet.Jeg hadde kastet alt i bosset etter første opprekk.

  SvarSlett
 16. Hvor henter du tålmodigheten fra???
  Tenk å prøve og feile gang på gang uten å gi opp.
  Men så er det ferdige resultatet bare nydelig!!

  SvarSlett
 17. Du går jammen nøye til verks! Så blir det jo flott også da:-) Gleder meg til mønsteret kommer for salg! Hjertelig hilsen Hanne.

  SvarSlett
 18. Hei
  Så mange kjempefine mønstre du har:) Har egentlig lyst til å strikke alle, begynner på katte votter imorra. De fingervottene var også stilige :D

  SvarSlett
 19. Du har virkelig stayer-evne, Muffin, jeg er mektig imponert! Jeg er sikker på at dette blir Den Perfekte Vante!

  A propos det at fingrene begynner på litt forskjellig sted/høyde:
  Jeg strikker alltid lillefingeren først. Så strikker jeg 3-4 runder, og så strikker jeg de andre tre fingrene i samme høyde. For det er alltid lillefingeren som ikke stemmer på vanter, og med denne metoden går det så meget bedre.

  Ønsker deg lykke til med vantene. Fargene er nydelige og det skal bli spennende å se det ferdige resultatet!

  SvarSlett
 20. Du må jammen være utstyrt med dobbel porsjon tålmodighet i forhold til oss andre. Er nok en smule prfeksjonistisk jeg også, men ikke når det tar for lang tid. Gleder meg til å se dem helt ferdige!

  SvarSlett
 21. Ser fram emot att kunna köpa mönstret till dessa! Superfina! :)

  SvarSlett
 22. Design er jammen et møysommelig arbeid, men her ble jo resultatet fantastisk. Så flott fargesammensetning.
  Venter på at mønsteret blir ferdig, for det kommer vel i mønsterbutikken?
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 23. Syns sommarfuglmønsteret var kjempefint :) Lykke til med passformen...

  SvarSlett
 24. Du er en skikkelig tusen kunstner.Masse tålmodighet har du også både med mønster laging og strikking.Men så blir resultat veldig vakkert da.

  SvarSlett
 25. hei jorid,ja staheta e god å ha,ha ha ha...kjempefine hanska det der, og fin detalj ved tommen. ps. e i mi siste uke no....'klem anne

  SvarSlett
 26. Åh kor gald man kan være at det finnes personer som deg som lager mønster og diagram, jeg ble helt svett av å lese dette innlegget og jaggu meg ble jeg frustrert, sier litt om min tålmodighet:))). Venter heller til et mønster er ferdig da kan jeg strikke det:))).
  Ha en flott uke muffin.
  Klem fra Liv Ingjerd

  SvarSlett
 27. Mange gode hilsener til kreative deg! Du er god!trier

  SvarSlett
 28. Du gir deg ikke, du. men sluttresultatet ble bra!!! Jeg hadde gitt opp for lengst, og kasta hele strikketøyet i veggen, hadde det vært meg!!
  Ja, Finull har mange skjønne farger å velge imellom. Men lyset i butikken der jeg jobber er også dårlig, og kundene kommer noen ganger tilbake med et nøste de trodde var rødt, som ble cerise når de så det i dagslys.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 29. Du har en utmärkelse att hämta inne hos mig!

  SvarSlett
 30. Hei igjen, du flinke dame.
  Liker godt den nye headingen din. ;-)
  I dag fant jeg en heklesjal oppskrift som noen foreslå, den var en av dine. Artig! Du setter mange og gode spor.
  Alt godt fra Eirin

  SvarSlett
 31. Heisann! Ja jeg kjenner problemet med passform, riktig garn, opprekking og omgjoering av design! Nevnte jeg skriving av moenster..?
  Farger er en herlig kilde, og moenster og ideer kommer alle steder fra.. Dine moenster er kjempeartige, og flott sammensatte.Har kikket paa dem mange ganger. Takk for besoek hos meg, og ha en forsatt fin dag og en lysere tid i moete!

  SvarSlett
 32. wow! Du står på det skal du ha:-D
  jeg har også strikket hansker der lillefingeren starter tidligere enn de andre men de var ensfarget og mønster....nei det finnes ikke for jeg klarer visst ikke skrive ned jeg...*plystre*

  Lykke til videre, det ser svært lovende ut:-D

  SvarSlett
 33. Nydelige hansker, og herlige fargekombinasjoner. Garnet er i dag innkjøppt og pinnene er tatt frem. Nå er det bare å vente på at mønsteret blir lagt ut i butikken din. Gleder meg. :o)

  SvarSlett