18 juni 2014

Flette snor med hele sju tråder

Hei igjen, dere!
Sommeren er over oss, med iskald skodde direkte fra nordishavet, og tilhørende regn og vind. 
Så har man unnskyldning for å sitte inne med hyggelige sysler.
En syssel jeg synes er spesielt hyggelig er å lage fine snorer. Nå har jeg nettopp lært en ny måte å flette på, og det må jeg selvfølgelig dele med dere.

Flette snor med sju tråder
Du trenger en liten vev av en pappbit, og den kan du lage selv. Dessuten trenger du en klesklype, eller noe annet som er litt tungt og kan henge i snoren.

Flette snor med sju tråder
Det er jo mulig å flette med 7 tråder uten vev også, men det er lett å gå surr, særlig hvis man må legge fra seg arbeidet underveis. Disse snorene er flettet av ulike typer tråd, den øverste er av fint brodergarn og ble glatt og fin. Resten er av tynt strikkegarn.

Snorer kan brukes til mye. Hva med nye, fancy skolisser, armbånd og smykker, vottebånd? 
Eller snor til å henge brillene rundt halsen?  Sånn her gjør du.

Flette snor med sju tråder
Klipp til et hjul av en bit papp eller kartong. Lag et hull i midten, og klipp 8 hakk langs kanten. Hakkene behøver ikke være mer enn et par mm, disse på bildet er litt for dype og det kan få trådene til å flise seg.
Så klipper du 7 tråder av ønsket farge. Beregn trådene en god del lengre enn den ferdige snoren skal være. Knyt trådene sammen i den ene enden.

Flette snor med sju tråder
Putt knuten ned i hullet, og fest den på undersiden med en klesklype for å hindre at knuten kommer opp av hullet når du begynner å flette. Så fester du en tråd i hvert av hakkene. Det 8. hakket er ledig.

Flette snor med sju tråder
Her er det flettingen starter. Ta løs den 3. tråden til høyre for det ledige hakket, og sett den ned. I det ledige. Det er bare det. Nå har du allerede lært det.

Flette snor med sju tråder
Da ble det jo et nytt ledig hakk... da gjør du det samme om igjen, ta løs den 3. tråden før det ledige hakket, og sett den ned i det. Klesklypen under kan man strengt tatt ta vekk når snoren har fått litt lengde. Det er bare akkurat i starten at man trenger den til å få ting til å holde seg på plass.

MEN det er en viktig regel: du må alltid veve med solen! Gamle dagers overtro tilsier at alt arbeid som går rundt og rundt skal utføres fra venstre mot høyre, altså med solen, eller med klokka om du vil. Jeg vet ikke konsekvensene av å gjøre det gal vei, men tør uansett ikke ta sjansen.


Flette snor med sju tråder
På en regnværsdag kan man jo ta seg tid til å lage seg en ekstra fin vev, som den her Jorull har laget som er formet som en blomst. Hun synes dette er artig arbeid som passer for småjenter som henne. 
Og båden veven og den fint pyntede klesklypen kan bli til en trivelig gave!

Ha det fint!
Klem fra Muffin og Jorull

4 kommentarer:

 1. Dette må prøves. Artig. Klem.

  SvarSlett
 2. Såååå smart. Dette skal jeg pröve. :-)
  Tusen takk for idéen. Skal ta med noen garnlengder på ferie.

  SvarSlett
 3. Her er en video som viser hvordan man fletter de tradisjonelle samiske båndene, med varierende antall og uten hjelpemidler.

  https://www.youtube.com/watch?v=ID8WdMctFK4

  SvarSlett
 4. De blir kjempefine de båndene !

  SvarSlett