30 november 2015

Jul'sylt

Tenk, i morgen er det 1. desember, og det er mye å glede seg til.
Åpning av adventskalendere, avsløring av konkurranse på Facebook og myyye mer!  Mens jeg spent venter på at klokka skal gå til 1. desember, har jeg kokt sammen litt herlig julesyltetøy, oppskriften er etter bestemor.


Nå for tiden er det kortreist mat som gjelder, særlig når det er jul later det til.
På bestemors tid var det eksklusivt med langreist mat, og vanligvis var det bare i julen de kostet på seg slik ekstra luksus. Bestemor var selvfølgelig veldig flink til å koke saft og syltetøy, og det gikk med mye til hennes store familie. I hagen hadde hun rikelig med rips, stikkelsbær og solbær, og i skogen fantes både multer og annet godt.

Bestemors julesyltetøy (eller jul'sylt som vi sier) inneholder tørket fiken, appelsiner, nellik og sukker, og vann. Like mengder fiken og appelsin. Dette ble veid, og ca halvparten av vekta med sukker. Så litt malt nellik, og vann til å spe ut med.

Jeg brukte 4 appelsiner. Skjær vekk alt skallet og alt det hvite, alle hinnene mellom appelsinbåtene skal også vekk. Ha appelsinen i en kjele og la det småkoke.

Så var det fiken. Jeg brukte 2 pakker, tilsammen 500 g.  Skjær vekk de harde stilkene, bestemor pleide å male fiknene med kjøttkverna, jeg skjærer dem heller i skiver. 

Snart blir appelsinene til tynn suppe, eventuelle glemte hinner vil avsløres og de pirker vi bare ut.

Ha i fiken. Jeg hadde også i en god teskje malt nellik. Dette ser langt fra godt ut, ser ut som noe gugg med rar farge, men bare vent til det har kokt litt! Nå vil fiknene forsøke å trekke til seg like mye fuktighet som det som i sin tid ble tørket vekk. For at syltet ikke skal bli for tørt tilsettes vann til marmeladeaktig konsistens. Jeg tilsatte i stedet ferskpresset appelsinjuice.

Mens jul'syltet småputret i gryta og spredte fantastisk god juleduft, klippet jeg til etikettene jeg hadde tegnet og kopiert opp. Fine små syltetøyglass venter i bakgrunnen, jeg har nemlig tenkt å lager fine sylte-julegaver!

Sukker! Jeg er litt mer forsiktig med doseringen enn de var i gamle dager, nå vet vi jo at sukker ikke er så sunt, men det visste de ikke den gang. Fiken er veldig søt fra før, det skal kanskje ikke mye til? Jeg hadde i litt og litt, smakte meg fram og stoppet på 850 g.

Når fikenbitene føles møre og gjennomkokte, er jul'syltet ferdig. Og det ser ikke lenger ut som gugg, derimot riktig lekkert!

Så til det hellige øyeblikket, prøvesmakingen. På ferske rundstykker. NAM. Det er utrolig godt!
De gode rundstykkene mine finner du oppskriften på i denne eldgamle bloggposten.

Bestemors jul'sylt passer til å ha på brødskive, julebrød og rundstykke, og er helt herlig sammen med ost.
Det holder seg lenge i kjøleskapet, og kan godt lages i god tid før jul.

Vel bekomme!
Hilsen Muffin

4 kommentarer:

  1. *tørker sikkel av tastaturet*
    Snakk om at tennene løper i vann! Dette må jo smake himmelsk. Takk for at du deler av en sånn skatt.

    SvarSlett
  2. Nam! Det ser kjempegodt ut, kjenner duften helt hit til Nordvika!
    Vi må nå treffes før jul! Adventsklem fra Gry :)

    SvarSlett
  3. Å, dette må prøves!! (Og jeg har nettopp kjøpt meg Votteboka!) :-)

    SvarSlett
  4. Jeg har prøvd oppskriften, og den ble veldig god!!!

    SvarSlett